11 Ağustos 2014 Pazartesi

badem-yagi.org olarak sizin için badem yağı ile ilgili hazırladığımız bu yazımızın hepinize faydalı olmasını umuyoruz.

Badem Yağı Nedir 


Badem, gülgiller familyasında bulunan bir ağaç türünün, yenebilen meyvesidir. Bulunduğu familyanın diğer üyelerinin aksine badem tatlı ve etli bir dış çevre yerine bir örtü ile kaplıdır, içinde ser bir kabuk ve kabuğun içinde yenilebilen çekirdek kısmı bulunur.
Badem ağacı güneybatı Asya’ya özgü, boyu 4-9 metre’ye ulaşabilen, mızraksı yaprakları olan ve 5 taç beyaz veya açık pembe yaprakları olan küçük bir ağaç türüdür. Yabani hali ilk olarak Akdeniz bölgelerinde yetişmiştir. Kültüre alınmış şekilde kuzey bölgelerde de yetiştirilebilir.

Badem Yunanistan, İran, İtalya, Fas, Portekiz, İspanya, Suriye, Türkiye ve ABD ana üreticilerindendir ve yaklaşık olarak 1,5 milyon ton üretimi bulunmaktadır.

Badem yağı, badem çekirdeğinin soğuk pres yöntemi ile sıkılmasından elde edilir, soluk sarı renkli, hafif kokulu ve ceviz tadında bir sabit yağdır. Badem yağı kuru ve çatlak ciltleri çok olumlu etkiler ve pürüzlerini giderir. Ayrıca badem yağı saç besleyici olup, saç dökülmesini önler. Kabızlık giderici özelliği sahiptir. Antioksidan e vitamini yönünden oldukça zengin olan badem yağı bu özelliği ile yaşlılık etkilerinden ve pek çok hastalıktan koruyucudur. Bunların yanında badem yağı hamilelik sırasında karın bölgesine uygulandığında, doğum sonrası çatlakların oluşmasını engellediği bilinmektedir. Ney gibi enstrümanların bakımında da kullanılmaktadır. 

Tatlı Badem Yağı 

 

Badem yağ olarak acı badem yağı ve tatlı badem yağı olarak ikiye ayrılır. Dünyada en çok kullanılan yağ tatlı badem yağıdır. Tatlı badem yağı, çok önemli bir e vitamini kaynağıdır. Ayrıca Badem yağının yapısında kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, potasyum ve çinko bulunmaktadır. 

Badem Yağı Kullanımı 


Çeşitli kaynaklarda badem yağının haricen, yumuşatıcı, yara tedavi edici, yanıkları iyileştirici ve saçları gürleştirici olarak kullanıldığı bildirilmektedir. Ayrıca badem saça uygulanabilen bir saç bakımı yağdır, saçlarda kırık oluşumunu engelleyici, besleyici, koruyucu ve nemlendirici olarak saç bakımında kullanılmaktadır. Karın, bel, basen ve kalça kısmında oluşan cilt çatlaklarının giderilmesinde, besleyici, onarıcı, koruyucu, yumuşatıcı ve nemlendirici olarak cilt bakımında badem yağı kullanılmaktadır. 

Kaş Kirpik Bakımı 


Kaşları yanan ya da bir şekilde dökülmüş kişilerin periyodik olarak kaşlarına badem yağı sürmesi çok başarılı sonuçlar verdiği bilinmektedir. Badem yağı haricen uygulandığında, saç, sakal ve bıyıkların daha gür ve sağlıklı olmasını sağlar. 

Saç Bakımı

 

Badem yağı oldukça iyi bir saç bakım yağıdır, boyalı yıpranmış ve kuru saçların bakımnda kullanılır, saç uzatma amaçlı kullanılır, saç dökülmesine karşı kullanılan bir yağdır. Ancak bu kullanım amaçlarından özellikle saç uzatma amacı yağın yapısı gereği çopk mümkün olmasada insanlar bu noktada etki edebileceği konusunda kendilerini inandırmıştır. Ancak boyalı ve yıpranmış saçların bakımında uygun fiyatıyla bolca kullanılan bir yağdır ve fiyat kalite olarak performansı oldukça yüksektir. Tabi badem yağını boyalı kuru ve yıpranmış saç bakımında kullanırken, hindistan cevizi, jojoba yağları ve e vitaminiyle karıştırmak oldukça iyi sonuçlar verir.

 

Badem Yağı Özellikleri 


Yağ asit oranları şu şekildedir;
Oleik Asit             %  68 
Linoleik Asit        %  25 
Palmitik Asit        %   4 
Stearik Asit          %   1 
Linolenik Asit      %   1 
Palmitoleik Asit   %   1 

 

Badem Yağı Faydaları

 

Badem yağı saç bakımı, cilt bakımı gibi çeşitli bakımlarda oldukça faydalı kozmetolojik değeri yüksek bir yağdır. Başta kirpik bakımı, kaş bakımı, saç bakımı, sakal bakımı, bıyık bakımı ve cilt bakımı gibi konularda faydalanılmaktadır. Diğer yazılarımızda uzun uzun değindiğimiz bu faydaların orijinal badem yağı kullanılmasıyla daha artacağına emin olabilirsiniz. Maalesef ülkemizde saf badem yağı bulmak son zamanlarda oldukça zorlaşmıştır. Badem yağının safını doakozmetik.com adresinden edinebilir, faydalarından tam manasıyla yararlanabilirsiniz.

Badem yağı ile ilgili bu yazımız burada bitiyor. Umarız severek okuduğunuz faydalı bir yazı olmuştur. Eğer badem yağı ile ilgili yazdıklarımızı faydalı buluyorsanız bu yazının daha çok insana ulaşması için sitemizi sosyal medyada sevdiklerinizle paylaşırsanız çok seviniriz. Değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederiz. bdmyagix

Kaynaklar:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Badem
http://lib.njutcm.edu.cn/yaodian/ep/EP501E/16_monographs/16_monographs_a-c/almond_oil_refined/1064e.pdf

2 yorum:

  1. çok detaylı ve faydalı bilgiler teşekkür ederim. yağın içerdiği asitlere kadar yazmanız takdire şaiyan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmenize sevindik. Saçma sapan çer çöp yazılar yerine daha bilimsel anlatmaya çalışıyoruz.

      Sil